Prideprepp: 7 bøker med med skeive perspektiver
Her er et lykketall med bøker med skeive perspektiver du kan gå våren og Pride i møte med! Enten du liker en klassiker eller en fengende samtidsroman.
🌞🌼 🌈
Jeg heter Ana Synnøve, er praktikant i Måken, og har satt sammen en liten liste med skeive bøker fra utenfor Norge. Ikke alle har jeg lest selv heller, så mens jeg gjorde research til dette innlegget fikk jeg mange gledelige tilskudd til den uendelige lista over bøker jeg vil lese!
1. Oscar Wilde: De profundis (1905)
På en liste over skeive bøker kommer jeg ikke utenom den irske dramatikeren, Oscar Wilde, som var og er et ikon i seg selv. De Profundis er et brev han skrev til sin kjæreste Lord Alfred Douglas i 1897, da han var fengslet i Reading Gaol, etter han ble anmeldt av Alfreds far for forholdet til sønnen. De profundis er på mange måter en utforsking av store tema som kunst, lidelse og spiritualitet, og i tillegg får den en ekstra dimensjon av konteksten den er skrevet i synes jeg.
På toppen av min leseliste i år står Virginia Woolfs klassiker, Orlando, og den nyere, men kritikerroste Detransition, Baby (2021) av Torry Peters, som begge er romaner om kjønn, identitet og kjærlighet.
2. Torrey Peters: Detransition, Baby (2021)
Om du som meg liker underholdende samtidsromaner med gjennomgripende tema, er Torry Peters prisbelønnede roman Detransition, Baby for oss! Boka handler om Reese, som bor i New York og drømmer om et familieliv. Hennes eks-partner Ames, som hun fortsatt er forelsket i, har valgt å detransisjonere til å leve som mann etter å ha levd flere år som kvinne sammen med Reese. Når Ames' nye elsker Katrina blir gravid, kastes de tre inn i en dypt menneskelig refleksjon over kjønn, familie og kjærlighet. Torrey Peters skriver med en blanding av skarp humor, ømhet og rå ærlighet.
3. Virginia Woolf (1928): Orlando: a Biography
Orlando er sagt å være en kjærlighetserklæring til Woolfs elsker Vita Sackville-West, og hovedpersonen, Orlando, var inspirert av nettopp henne. Orlando lever i over 300 år og skifter kjønn underveis, som gjør romanen til en tidlig utforskning av kjønnsmangfold. Romanen er skrevet som en fiktiv biografi, med en fortellerstemme som humoristisk kommenterer Orlandos liv og historiske epoker. Dette gjør Orlando vittig og filosofisk tekst mellom fiksjon og virkelighet, historiske fakta og drøm.
4. Édouard Louis: Forandre seg: metode (2021)
I Forandre seg: metode skriver Édouard Louis rått og rett ut av eget liv om en oppvekst på den franske landsbygda preget av vold, fattigdom og homofobi. Boka skildrer hvordan den unge gutten Eddy Bellegueule rømmer fra egen oppvekst gjennom en total transformasjon av seg selv: han endrer klær, utseende, hvordan han går og spiser for å få innpass i de høyere klasselagene. Louis’ forfatterskap har blitt kritisert for å forråde arbeiderklassen, men jeg tenker at den i sin nådeløse ærlighet utfordrer til en ny måte å skrive litteratur om eller av arbeiderklassen. Forandre seg: metode utforsker hvordan undertrykkelse av og innad i arbeiderklassen fungerer på kropper. Reaksjonen, den nødvendige forandringen, blir også nettopp det – kroppslig.
5. Patricia Highsmith: Carol (The price of salt) (1952)
Carol er en klassiker om kjærlighet mellom kvinner med en lykkelig slutt. Romanen er skrevet av Patricia Highsmith, kjent for blant annet thrillerromanen Den talentfulle mr. Ripley. Carol handler om en kvinne i tjueårene som forelsker seg i den eldre og mer verdensvante Carol i 1950-tallets USA, en tid hvor kjærlighet ikke var enkel. Boka er vakker, ladet og radikal for sin tid, siden den ga kjærlighetshistorien mellom kvinnene en håpefull slutt.
6. Shyam Selvadurai: Funny boy: a novel (1994)
Hovedpersonen Arije blir kalt «funny» når han som barn kler seg i kjoler og leker med jentene i familien. Shyam Selvadurai tar oss til Sri Lanka i årene som leder opp mot massakrene i 1983. Arije kommer fra en velstående tamilsk familie som er minoriteten i Sri Lanka. Vi følger han fra han er syv til han er fjorten, mens han prøver å forstå sin egen seksualitet. Samtidig er det store spenninger i det srilankiske samfunnet mellom singaleserne og tamilene. Funny Boy er en fortelling om å finne seg selv, om kjærlighet, konflikt og starten på det som skulle bli den srilankiske borgerkrigen.
7. Maia Kobabe: Gender Queer (2019)
Jeg kommer heller ikke utenom Maia Kobabes Gender Queer som Måltrost forlag og vår redaktør Sonja var så heldig å oversette til norsk. Denne varme selvbiografien i tegneserieform om å vokse opp og finne ut av egen identitet er så gjenkjennelig og nær, samtidig som den for meg åpnet en ny forståelse for hvordan det kan være å være aseksuell og ikke-binær. Dette er en bok jeg anbefaler alle å lese, og når du har lest den, kan du låne den vekk til den streite venninna di eller den voksne onkelen din. Å lese Gender Queer var også en påminner for meg om at uansett hvor åpen man tenker man er, så kjenner man ikke de erfaringer man ikke har levd selv.
Dessuten er Gender Queer en av de mest bannlyste bøkene i USA for øyeblikket, så hvis du som meg har planer om å boikotte amerikansk brus denne våren, er denne boka perfekt til det! <3
Masse varme hilsener i vårsola fra Ana Synnøve <3 🐣
Har du noen skeive boktips til meg? Legg de gjerne igjen i kommentarene!